Ландшафтний дизайн своїми руками. Підготовка

Багато власників дачі або заміського будинку вважають, що ландшафтний дизайн своїми руками — це справа складна і майже нездійсненна. Звичайно, можна звернутися до ландшафтного дизайнера, який за чималу суму зробить з вашої ділянки істинний шедевр садово-паркового мистецтва, але от невдача, багато людей просто не можуть собі цього дозволити.

Тому й варто навчитися створювати красу власними руками, використовуючи власні і запозичені зі спеціалізованих ресурсів ідеї. Головне — мати крапельку фантазії і терпіння, і тоді територія вашої ділянки буде не тільки виглядати доглянутою, але і стане візитною карткою талантів господаря. Нерідко створення ландшафтного дизайну починається одночасно з будівництвом великих будівель. Якщо ви маєте чітке уявлення про місцезнаходження великих об’єктів, то зможете легко планувати, а по можливості і коригувати місця посадки рослин і дерев, газону і клумб.

З чого почати?

Ландшафтний дизайн ділянки своїми руками, як і будь-який проект, починається з втілення ідеї на папері. Після того, як ви визначилися з елементами, які хочете бачити на своїй ділянці, саме час зробити контрольні заміри і зробити ескіз на папері.

Далі робимо точні креслення, розташовуючи на ньому майбутні окраси своєї ділянки. У підсумку виходить вид згори, під час будівництва своїми силами, від якого і потрібно відштовхуватися в роботі. Особливо складні частини ландшафту (каскад, водойма, альпійську гірку) краще спочатку намалювати на папері, щоб було чим керуватися в процесі виготовлення.

Доріжки на ділянці

Ви можете самі визначитися з розташуванням доріжок, найпростіше зробити їх замість уже протоптаних стежок. Що стосується ширини доріжки, то вона повинна бути не менше 0,6 метра для прямої, 0,8 метра для криволінійної. Всі доріжки діляться за типом підстави і використаного покриття. Краще всього, звичайно, застосовувати природні матеріали: гравій, піщаник, бруківку або сланець. Такі доріжки виглядають більш природно, але і ціна питання буде вище.

Можна віддати перевагу і штучним аналогам: плитці, штучному каменю. Підстави у таких доріжок теж різні. Монолітно-бетонне: укладання проводиться на Гарцовку (суміш цементу і піску в співвідношенні 1:4). По краям доріжки встановлюються бордюри. Якщо укладання проводиться на бетонну основу на спеціальний розчин або суміш, можна обійтися і без бордюрів. В деяких випадках в якості доріжки власники ділянок використовують великі плоскі плити вапняку, сланцю або пісковика. Згодом плити заростають газонної травою і набувають природний і досить цікавий вигляд.

При укладанні тротуарної плитки або бруківки використовується піщано-гравійна подушка. Перш за все, потрібно провести розмітку доріжки. По всій площі викопується грунт на глибину 14-16 сантиметрів. По краях робляться поглиблення для майбутніх бордюрів, які і встановлюються на 2-3 сантиметровий шар розчину. Щоб присадити бордюри, використовуйте гумовий молоток. Між бордюрами на дно доріжки засипається щебінь, товщина шару — 6-8 см. Зверху шар піску рясно поливається водою, щоб він заповнив порожнечі між щебенем. Якщо з’являються залисини, знову засипаємо пісок і поливаємо водою до тих пір, поки не вийде однорідна маса з спресованого піску. Зверху насипається суміш цементу і піску, зверху укладається плитка, яку пресують за допомогою гумового молотка. Шви можна закрити тію же сухою гарцовкою, плитка злегка поливається водою.

Запись опубликована в рубрике Строительство. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Комментарии запрещены.